Erken Tedavi üzerine

Sabah gazetesi 20 Kasım 2007

Prof. Dr. Aksel Siva Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Sizce MS tedavisine ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi mi?

MS hastalığı her zaman kötüye gitmez. Pek çok MS’li hasta MS olduğunun farkına bile varmadan yaşamlarını sürdürüyor. MS olduklarını bilen birçok kişi de yaşamları boyunca birkaç ataktan öteye sıkıntı yaşamıyor. Hemen ilk atakta tedaviye başlarsanız bazı hastaları gereksiz yere tedavi etmiş olabilirsiniz. Çünkü 20 yaşında MS atağı geçirip bir daha 75 yaşında yeni atak geçiren hastalarımız da bulunuyor. O yüzden bence, apar topar tedaviye başlamak hiç de doğru bir karar değil.

Dr. Mark Freedman Kanada Ottowa Hastanesi
Sizce MS tedavisine ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi mi?
Son çalışmalar MS’te erken tedavinin vücuttaki hasarı önlediğini gösteriyor. Kalp krizi geçiren hastaları bekletiyor musunuz? MS’li hastaları da bekletmek doğru değil. Zaten omurilik sıvısı incelenerek ve MR’lara bakılarak hastalığın agresif mi, yoksa pasif mi gelişeceği konusunda artık kolaylıkla bir kanıya varabiliyoruz. Buna göre karar verip en erken şekilde tedaviye başlanması gerekli bence. Çünkü uygulanan erken tedavi sonucunda hastalar hayatlarını sıkıntısız geçirebiliyor.

Prof. Dr. Aksel Siva
Hastaya ilk ataktan sonra hemen ilaç verilmeli mi?
Her hastaya ilk atakta ilaç verilmesi doğru değildir. Hasta izlenmeli ve MS giderek artış gösteriyorsa, ileride birtakım kalıcı hasarlar bırakabileceğine inanılıyorsa tedaviye başlanmalı. MS’i iyiye gidecek kişilere ömür boyu ilaç vermenin anlamı yok. Bu ilaçlar enjeksiyon olarak yapılıyor ve hasta için ömür boyu ilaç kullanımı çok zor.

Dr. Mark Freedman
Hastaya ilk ataktan sonra hemen ilaç verilmeli mi?
Artık tek bir ataktan sonra kolaylıkla ilaca başlama kararı verilebilir. Eğer hastaları uzun süre izleme şansınız varsa, yakından izleyerek ataklara göre de ilaç verebilirsiniz ama bizim böyle bir şansımız olmuyor. Kanada’da 3 bin MS hastasını izliyerek yaptığımız araştırmalarda, atakları bekleyip tedavi kararı vermenin bir lüks olduğunu gördük

DEVAMI KAYNAK

İlgili Konular
1- İnterferonlar genel bilgiler, tedavi etkinliği
2- interferonlar, avonex, rebif, betaferon, copaxone

tags
multipl skleroz erken tedavi, ms erken tedavi, haber